Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)        e-mail  

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

Orrmandula MR képen

 

A leggyakoribb gyermekkori műtét az orrmandula eltávolítása, az adenotomia. Mint nagyon sok műtét nemcsak gyakori, hanem túl gyakori. Indokolt esetben nagyon hasznos lehet, de tapasztalatom szerint az esetek nagy részében már akkor elvégzik, amikor a barátságosabb kezelési módokat még messze nem merítették ki.

Sajnos sokszor a szülő számára is egyszerűbbnek tűnik egy napra beadni a gyereket a kórházba, mint néhány hétig otthon kezelgetni őt infralámpával, orrspraykkel. (L. savós középfülgyulladás) A fölösleges műtét elvégzésének nemcsak az a hátránya, hogy esetleg kellemetlen élmények érik a kicsit, netalántán szövődmények lépnek fel a műtét, altatás alatt vagy után (vérzések), hanem az is, hogy a műtét után ugyanúgy tovább kell keresnünk a megoldást.

FONTOS:  A szülőket a kollégák gyakran azzal az egyszerű érvvel győzik meg a műtét szükségességéről, hogy közlik:  az orrmandula nagyon nagy/duzzadt/óriási, stb. Tudni kell, hogy ez mindig egy vélemény, nem egy lelet. Az orrmandula ugyanis soha nem látható a vizsgálatkor.  A méretet megbízhatóan csak CT (computer tomográf) vagy MRI (mágneses rezonancia )segítségével lehet megállapítani.

 

Orrmandula MR képenEzen a képen egy 12 éves gyermek kórosan megnagyobbodott orrmandulájára mutat a kék nyíl. (A kép még nem bizonyítja, hogy érdemes operálni.)

További írások a témában:

www.orr-ful-gegeszet.hu/Blog_elmei/20120716-Orrmandula.htm

Orrmandula műtéti szövődmény

Horkolás gyermekkorban Higgadtan. Dr. Timár

www.orr-ful-gegeszet.hu/Blog.../20121014-Mutet-nelkul2.htm

www.orr-ful-gegeszet.hu/Blog_elemei/20100322.htm

www.orr-ful-gegeszet.hu/Blog_elemei/20101208-apnoe.htm

www.orr-ful-gegeszet.hu/Blog.../20110408-MutetHelyett.htm

www.orr-ful-gegeszet.hu/.../20101124-orrmandulafetis.htm

www.orr-ful-gegeszet.hu/Blog_elemei/20110406-Fulzsir.htm

www.orr-ful-gegeszet.hu/.../20101125-babafulgyulladas.htm

www.orr-ful-gegeszet.hu/Blog.../20110405-Iatrogen2.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

megnagyobbodott orrmandula adenotomia megnagyobbodott orrmandula műtét helyett megnagyobbodott orrmandula orrmandula adenotomia orrmandula műtét helyett orrmandula orrmandula adenotomia orrmandula műtét helyett orrmandula orrmandula adenotomia orrmandula műtét helyett orrmandula orrmandula adenotomia orrmandula műtét helyett orrmandula orrmandula adenotomia orrmandula műtét helyett orrmandula orrmandula adenotomia orrmandula műtét helyett orrmandula orrmandula adenotomia orrmandula műtét helyett orrmandula  Orrmandula orrmandulaműtét adenoid adenotomia megnagyobbodott