Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)        e-mail  

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

    

A Streptococcus (sztreptokokkusz) baktérium sok más betegség mellett  (tüszős) mandulagyulladást okoz. Tipikus esetben ez magas lázzal, a nyaki nyirokcsomók jelentős duzzanatával, a mandulákon fehér pöttyökkel jár. (Skarlátról akkor beszélünk, ha ehhez jellegzetes kiütés is társul. Ez azért számít gyermekbetegségnek, mert mindenkin csak egyszer jelentkezik ez a kiütés, utána ellenállóvá válunk az anyag ellen, melyet a baktérium termel, és amely a bőrtünetet okozza.) A baktérium ellen viszont nem válunk ellenállóvá, életünk során sokszor megbetegíthet minket.

Ez a sztreptokokkusz több szempontból is különleges kórokozó. Legkellemetlenebb tulajdonsága, hogy sejtfalának egyik összetevője nagyon hasonlít az emberi szervezet egyik anyagára. Ha a baktérium sokáig jelen van a szervezetben, immunrendszerünk ellenanyagot termel, mely viszont bizonyos körülmények között az emberi szervezet ellen fordul, ami súlyos következményekkel jár: rheumás láz, vese-, szív-, ízületi  betegségeket okoz. Ezek később alig szüntethetők meg mai tudásunk szerint.

A többi torok-, mandulagyulladást okozó vírussal, baktériummal szemben ezt a típust akkor is ki kell irtani a szervezetből, ha (már) nem okoz tüneteket. Torokgyulladást csak akkor kell antibiotikummal kezelni, ha sztreptokokkusz okozza.

Ezek miatt nagyon fontos, hogy a torok-, mandulagyulladások kezelése pontos diagnózison alapuljon. Ez a diagnózis nem nyugodhat csak a tüneteken, mert ezek nem egyértelműek, akkor sem, ha a nagy tapasztalatú orvos biztos benne, hogy nem tévedhet.

A torokleoltás vagy a sztreptokokkusz gyorsteszt (3 perc) használata lehetővé teszi, hogy elkerüljünk néhány buktatót:

1. Fölösleges antibiotikus kezelés.

2. A feltétlen szükséges antibiotikus kezelés elmulasztása.

3. További kellemetlenséget okoz, hogy az indokolatlanul antibiotikummal kezelt torokgyulladásokat később összeadjuk a valódi tüszős mandulagyulladásokkal, és hamar összejön egy magasabb szám, mely miatt valakit mandulaműtétre ítélnek.

 

Még egy fontos információ a sztreptokokkuszról:  CSAK LEGALÁBB 10 NAP ANTIBIOTIKUS KEZELÉS UTÁN VÁRHATÓ, HOGY BIZTOSAN ELPUSZTUL.  Rövidebb kezelés esetén fennáll a veszély, hogy a tünetek újra jelentkeznek, vagy - ami talán még veszélyesebb - a tünetek nem térnek vissza, viszont 5-6 hét után kialakulnak a fent említett szövődmények.

Ezért a Streptococcus okozta mandulagyulladást mindig 10 napig kell kezelni antibiotikummal, más kórokozó okozta mandulagyulladás pedig nem igényli antibiotikum adását.

 

Nem pontosan ismert ok miatt ez a betegség 3 éves kor alatt ritka, ezért ekkora gyermek torokgyulladásának antibiotikus kezelése kevés kivétellel indokolatlan.

 

 

 

 

 

 

 

 

AST ASO  Streptococcus mandula mandulagyulladás tüszős gyorsteszt torokleoltás leoltás antibiotikum sztreptokokkusz sztreptokokusz sztrepto strepto műtét mandulaműtét gyerek felnőtt gyermek AST ASO Streptococcus mandula mandulagyulladás tüszős gyorsteszt torokleoltás leoltás antibiotikum sztreptokokkusz sztreptokokusz sztrepto strepto műtét mandulaműtét gyerek felnőtt gyermek AST ASO AST ASO Streptococcus mandula mandulagyulladás tüszős gyorsteszt torokleoltás leoltás antibiotikum sztreptokokkusz sztreptokokusz sztrepto strepto műtét mandulaműtét gyerek felnőtt gyermek AST ASO