Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)        e-mail  

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

 

A peritonsillaris infiltratio (peritonzilláris infiltráció) a mandulakörüli lágyrészekben terjedő gennyes gyulladás, melyet baktériumok okoznak. Ha a lágyrészben körülírt elhalás keletkezik, melyben genny gyűlik fel,  tályogról beszélünk.

A beszűrődés nagyadagú antibiotikummal való kezelése sokszor eredményes, és elkerülhetővé teszi a műszeres beavatkozást.

Ha a kezelés ellenére beolvadás következik be, a kialakult tályog csak gyógyszeresen általában nem gyógyítható. Magyarországon műtétet végeznek, mely a tályog (jól nem érzésteleníthető) megnyitásából, majd a seb naponkénti, fájdalomcsillapítás nélküli tágításából áll. (Ezt követi 6 héttel a mandula eltávolítása. A másik eljárás szerint a tályog megnyitásakor rögtön a mandulát is kiveszik.)

Az amerikai szakirodalom nem tekinti elkerülhetetlennek a tályog szikével történő megnyitását, intenzív antibiotikus kezelés mellett elégségesnek tartják a tályogban lévő genny leszívását vastag tűvel. (Első tályog után a mandulaműtétet sem végzik el automatikusan.)

2012.09.05. A közelmúltban volt egy negyvenéves hölgy betegem, aki előzőleg már megtapasztalta egyszer a fent leírt lehetetlen érzéstelenítést a tályog felnyitása és további tágítgatása kapcsán. Ennek ellenére elfoglaltsága miatt a következő torokfájása kapcsán kissé késve jelentkezett, újra kialakult tályoggal. Felvilágosítottam a kezelési elvek nemzetközi változatosságáról, és elfogadta javaslatomat, hogy járjunk el az amerikai módszer szerint. Így aztán az egyébként a bemetszést megelőző gennyleszívást nem követte a nálunk kötelezőnek tartott vágás, viszont erőteljes antibiotikus kezelést indítottunk. (Tíznapost!) Szépen gyógyult. Hogy mit nyert a beteg, csak az tudja, akinek már vágták fel érzéstelenítés nélkül a mandulája gennyel teli, gyulladt környékét, és utána 2-3 napig fémeszközzel fölfeszítették a sebét.   (Talán az sem elhanyagolható, hogy mennyit spórolt meg ezzel a "egészségügy", mely állandóan pénzzavarban küzd, mégis fölösleges beavatkozásokra költ horribilis összegeket.)

2015.04.18. Még egy eset

Egy eset:

 

 

 

 

 

 

mandula tályog mandula tályog

peritonsillaris infiltratio abscessus peritonzilláris infiltráció tályog megnyitás tágítás